Cserépkályha vagy kandalló ?

Cserépkályhát vagy kandallót készítsünk?

Sokszor megkérdezik, mit építtessenek: cserépkályhát, vagy kandallót?
Hát…, ki mire akarja használni! A két fűtési mód hasonlósága csak annyi, hogy mindkettő ad meleget, de már abban is különböznek, hogyan.


A cserépkályha inkább sugárzással, a kandalló inkább konvekcióval adja le melegét. A sugárzás a fűtőfelület által látott tárgyakat melegíti fel és azokról melegszik a helyiség, a konvekció a levegőt melegíti fel és a levegő mozgásával terjed a meleg. A cserépkályhának a melegét több méterről lehet intenzíven érezni, a kandallóét mellette állva is alig /a tűztérajtót kivéve/.
A cserépkályha elvan 10-15 kg fával egy nap, a kandalló annyit használ el egy óra alatt. A kandallóban jobban látszik a tűz, nagyobb ajtón keresztül élvezhetik a látványt és hosszabb ideig gyönyörködhetnek a pattogó szikrákban.


A cserépkályhában 1-2 óra alatt leég az egy napra való famennyiség, utána le kell zárni a kályhát annak érdekében, hogy ne a kéményen menjen ki a meleg, hanem a szobát fűtse. A kandalló addig ad meleget, míg ég benne a tűz, a cserépkályha akkor kezd meleget adni, ahogy elaludt a tűz.


A sok objektív dolog után jöjjenek azok, amik igazán elősegítik a döntést: az érzelmek. Mit érzünk, ha ránézünk egy cserépkályhára vagy egy kandallóra. Esetleg régi emlékek a szülői, nagyszülői ház cserépkályhájával kapcsolatban?
Szeretne inkább egy nagy ajtajú kandalló előtt romantikázni… ezt önökre bíznám!

EZ A WEBOLDAL ELADÓ!

Érdeklődni lehet:

telefonszám: +36 70 231 6 231
email cím: info@eduwork.hu